Skip to content

Visolie met hoge concentratie vetzuren is chemisch bewerkt

2014 juni 18

Vraag:
Onlangs las ik een goed onderbouwd artikel over het effect van visolie op spiergroei. Samengevat is de conclusie dat je 2 gram EPA en 1.5 gram DHA per dag zou moeten innemen. Ik zie dat jullie visolie echter nogal wat lage waardes heeft: per capsule 0,21 gram EPA en 0,15 gram DHA. Kunnen jullie misschien kijken of jullie leverancier deze waardes kan opkrikken, eventueel in een ander produkt? Want om nou 10 van die capsules per dag te nemen… ’t Kan maar is niet echt ideaal.

Visolie Omega-3

Omega-3 / Visolie

Antwoord Power Supplements:
Bedankt voor jouw link naar dit artikel. Ik ken de site van Martin Berkhan en pas zelf ook intermittent fasting toe (waar de rest van de site over gaat). Dit artikel kende ik nog niet. Ik zie dat Martin erg goed is in het duidelijk uitleggen van wetenschappelijk onderzoek. Er is wel één steekje dat hij laat vallen. Hij spreekt bij visoliesupplementen over ‘fillers’. Visoliecapsules bevatten geen vulstoffen.

Het is volkomen normaal dat een olie niet voor 100% uit EPA en DHA bestaat. Dat kan namelijk niet. Het hoogst haalbare is zo’n 80%. En dat kan alleen door de olie chemisch te bewerken.

Even een uitleg: Olie bestaat uit een glycerol molecuul met daaraan 3 vetzuren. Die vetzuren kunnen EPA en DHA zijn, maar ook allerlei andere vetzuren. Er bestaan ook vrije vetzuursupplementen. Daarin is de olie niet gebonden aan glycerol. De concentratie EPA en DHA kan hierdoor nog hoger worden (theoretisch 100%). Deze supplementen zijn instabiel en je lichaam kan er minder goed mee overweg. In sommige landen zijn ze verboden. Dan zijn er nog ethylesters van vetzuren. Die zijn ook niet natuurlijk en niet aan te bevelen.

In de race om steeds hogere percentages visolie zijn er heel veel bedrijven die de vetzuren chemisch losknippen van het glycerolmolecuul en later alleen het EPA en DHA ‘terugplakken’. Ook hier kunnen fouten ontstaan. DHA zit van nature op de middelste positie van het glycerol. Vanaf die positie kan onze vertering het DHA vetzuur ook het beste opnemen. Helaas lukt het niet altijd even goed om de vetzuren correct terug te plakken. Dat betekent dat ook dit supplement niet natuurlijk is en niet zonder problemen wordt verteerd.

Onze visolie heeft de hoogst haalbare concentratie EPA en DHA die zonder chemisch knippen en plakken bereikt kan worden. Je krijgt daarom een natuurlijke mix van EPA en DHA maar ook van het omega-3 vetzuur DPA en andere niet-omega-3 vetzuren. Onze visolie geeft volgens klanten veel minder oprispingen dan andere visoliën. Hij wordt goed verdragen en is superzuiver.

Het klopt dat je 10 capsules per dag ervan moet gebruike om aan de in het artikel genoemde hoeveelheid vetzuren te komen. Maar dan nog is het de goedkoopste visolie van hoge kwaliteit die je kan krijgen! Neem je een superhoog geconcentreerde olie (dus geen vrije vetzuren supplement) dan kom je maximaal op 80%. Je betaalt je scheel en je moet alsnog 5 capsules gebruiken als het om grote 1000 mg capsules gaat om aan de door jou gewenste hoeveelheid vetzuren te komen.

Overigens is het niet per se noodzakelijk om zulke grote hoeveelheden vetzuren te gebruiken. Als je langer de tijd neemt kan je waarschijnlijk met minder toe. In het onderzoek lees je dat het effect zo’n 2 maanden nodig heeft om op te bouwen. Neem je een half jaar de tijd voor die opbouw dan zou je wellicht met de helft toekunnen. Dat is ook wat wij aanraden.

Comments are closed.