Skip to content

Afvallen makkelijk met eiwitrijk en koolhydraatarm dieet

2013 november 27
by admin

Vraag:
Ik gebruik de whey isolaat van jullie. Overdag ben ik al geen grote eter, wel sport ik dagelijks. Ik zou graag wat kilo’s afvallen, maar weet niet goed wat ik moet gebruiken. Omdat ik dus al zo weinig eet.

Het gaat mij erom dat de kledingmaat kleiner wordt. Weegschaal maakt niet zoveel uit. Maar zodra ik veel sport, voel ik toch aan mijn lijf dat het groter wordt, ook al eet ik niet veel. Mijn vriend gebuikt de shakes bij de normale voeding tussendoor, maar hij neemt het puur voor spieropbouw. Als ik bijvoorbeeld een halve maatschap neem, is dit een volledig ontbijt? Wat zijn de voedingswaarde per shake?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik hoop dat jullie een goede raad hebben. Wij gebruiken veel spullen van jullie , maar ik ben nog een beetje zoekende.

Antwoord:
De beste methode om slanker te worden is door een koolhydraatarm dieet te volgen. Je eet dan alleen eiwitrijke en enigszins vetrijke voeding (vis, vlees, eieren, olijfolie, roomboter) in combinatie met volop groenten. De voedingswaarde van zo’n dieet in de zin van vitamines en mineralen is heel goed.

Veel mensen die dit doen merken dat ze heel makkelijk afvallen. Voor het gemak kan zo nu en dan een eiwitshake gebruikt worden in plaats van het bereiden van een normale koolhydraatarme maaltijd. Veel mensen maken het zich erg gemakkelijk en nemen tweemaal daags een shake en eten ’s avonds warm (bijvoorbeeld vlees en groenten, maar geen aardappelen).

Het ‘groter worden’ bij het sporten ligt voornamelijk aan de extra opslag van koolhydraten in de spieren. Als er geen koolhydraten gegeten worden, dan blijft dit effect uit.

Antwoord:
3 x daags eten is dus voldoende? Moet je naar de calorieën kijken?

Antwoord:
Je kunt ook tweemaal daags of zelfs eenmaal daags eten. Dat worden dan navenant grotere maaltijden. Voor afvallen schijnt dit goed te werken. Het lijkt zelfs heel gezond te zijn. Veel mensen vinden dit echter heel moeilijk. Ik heb het zelf ook eens geprobeerd. Ik kreeg het koud als ik pas tegen het einde van de middag één grote maaltijd at.

Als je volwaardige voeding eet zonder geraffineerde componenten en zonder granen dan zou je zo veel moeten kunnen eten als je lekker vindt. Er zijn wetenschappelijke publicaties waarin wordt aangegeven dat volkeren die een voedingspatroon volgen dat compleet vrij is van geraffineerde westerse voeding nooit last hebben van overgewicht. Die volkeren eten zoveel ze willen. Ze gaan nooit op dieet. Natuurlijk is het wel zo dat deze volkeren een fysiek actiever leven hebben.

Het lijkt zo te zijn dat mensen meer gaan eten naarmate ze meer bewegen. Dat is nodig om het hogere energieverbruik te dekken. Maar als mensen heel weinig bewegen (zoals wij in het westen), dan gaan ze gek genoeg ook meer eten. Dus ik kan me voorstellen dat ondanks oervoeding met ongeraffineerde voedingsmiddelen zelfs een westerling misschien niet helemaal slank zal worden.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Dat gezegd hebbende denk ik wel dat calorieën tellen veel minder belangrijk is dan het letten op de kwaliteit van het voedsel: is het ongeraffineerd en is het geen geconcentreerde bron van koolhydraten (zoals rijst, brood, heel zoet fruit, honing).

Antwoord:
ik heb geleerd dat 6x daags eten de stofwisseling op gang houdt , en het dus makkelijker is om af te vallen. Je brengt me aan het twijfelen. Heb je misschien een voorbeeld weekmenu, met daarin jullie producten verwerkt, wat optimaal werkt voor afvallen?

Antwoord:
Er zijn meerdere methoden die werken.

Vaak kleine beetjes eten kan een goede methode zijn om af te vallen. Een koolhydraatarm dieet werkt ook en waarschijnlijk zelfs beter. Tenzij je een fanatieke sporter bent. De combinatie koolhydraatarm en frequente kleine maaltijden eten werkt waarschijnlijk niet zo goed. Het is goed om het een en ander te proberen om te kijken wat bij je past.

Als je niet voor een koolhydraatarm dieet kiest, kun je het beste kiezen voor voedsel met koolhydraten die langzaam opnemen. Bijvoorbeeld quinoa.

In jouw geval zou ik toch eerst eens proberen driemaal daags een eiwitrijke koolhydraatarme maaltijd te eten. Houd minimaal 4 uur tussen twee maaltijden. Word je wat suf, eet dan wel koolhydraten na je training.

Voorbeeld:

– Ochtend: 150 tot 200 gram vlees of vis + rauwe, gestoomde, gekookte of gebakken groenten. Gebruik olijfolie en roomboter (inderdaad, je kunt gewoon roomboter gebruiken!)
– Middag: Whey of caseïne eiwitshake + worteltjes of een salade
– Avond: 150- 250 gram vlees of vis + rauwe, gestoomde, gekookte of gebakken groenten. Gebruik olijfolie en roomboter.
– Eventueel na het sporten: één of twee stuks fruit.

Comments are closed.