Skip to content

Weipoeders bij Atkins Dieet: is dat gezond?

2013 november 12

Vraag:
Ik ben een vrouw van 61, jaren bezig om af te vallen, met een jojo situatie. Ik weeg 90 kg. Tegenwoordig ben ik met het Atkins Dieet bezig, dat is een dieet met veel eiwit en weinig koolhydraten. Ik heb veel over weipoeders gelezen en wil meer weten, vandaar deze mail:

1. Kan ik op mijn leeftijd (zonder gezondheidsgevaar) wei isolaat gebruiken?
2. Krijg ik bij het gebruik van dit poeder spierballen?
3. Als ik Atkins wil blijven volgen, kan ik dan supplementen van Power Supplements gebruiken i.p.v vlees.
4. Ik doe geen workouts en ga ook niet naar de gym, Ik loop wel hard, elke dag en uur, soms als het slecht weer is ga ik niet. Dus mijn vraag is, werk dit eiwitpoeder zonder intensieve workouts en trainingen?

Antwoord:
U kunt absoluut zonder gezondheidsgevaar wei isolaat gebruiken. Voor uw toepassing is de micellaire caseine overigens nog beter geschikt.

U krijgt geen spierballen als u er geen (zware) krachttraining bij doet.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

U kunt eiwitshakes gebruiken in plaats van vlees. Het is echter wel belangrijk om volop groenten te eten. Als u complete maaltijden zou vervangen door eiwit-shakes dan krijgt u op lange termijn tekorten aan voedingsstoffen. Als u mager vlees vervangt door eiwitshakes zult u overigens niet of nauwelijks sneller afvallen. Beiden zijn gelijkwaardige alternatieven bij afvallen. De shakes zijn vooral makkelijk en goedkoper dan mager vlees.

Het eiwitpoeder heeft op zichzelf geen werking. Het is het dieet dat kan werken zolang het volgehouden wordt. De invulling van het dieet kan op verschillende wijzen: met vlees en/of vleesvervangers en/of eiwit-shakes.

Waar wel een lichte afslankende werking (lange termijn) van kan uitgaan zijn de supplementen Natural Fat Control (1-3 capsules per dag) en visolie (2 capsules per dag):

Overigens lijkt hardlopen mij geen goede strategie in uw situatie. Waarschijnlijk zult u uw gewrichten overmatig belasten. Effectiever en veiliger is het doen van kniebuigingen. Zie hiervoor dit filmpje (bij 2.00 minuut). Dit zou u geleidelijk kunnen opvoeren in tijdsduur. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een halve minuut erbij. Als het een keer erg moeilijk gaat, kunt u een paar minuten korter doen om de volgende dagen weer de tijdsduur op te voeren. Het is raadzaam om aansluitend een hele serie rekoefeningen te doen voor de been- en bilspieren (veel instructiefilmpjes zijn te vinden op Youtube).

Aanvullend kunt u (stevig) wandelen.

Comments are closed.