Skip to content

Welke eiwitten bij vechtsport en circuittraining?

2013 februari 15

Vraag:
Ik doe veel aan vechtsport en circuittrainingen, dus veel explosieve en intensieve inspanningen. Ben bij veel zaakjes geweest maar ze weten nooit echt wat ze verkopen en waar het goed voor is. Haal veel uit me voeding maar als ik in de ochtend circuit of cardio doe en in de avond mma of kickboksen heb ik wat extra nodig.

Welke eitwitten kan ik het beste nemen hiervoor en welke aminozuren zijn voor mij het beste?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord:
Cardio + vechtsport + circuitjes is een zeer spierslopende combinatie. Wat je vooral kunt gebruiken is iets dat spierafbraak remt.

Ik denk dat van alle eiwitten, whey eiwit de beste keuze is. Het neemt namelijk snel op en is licht verteerbaar. Het zal daarom het minst ‘in de weg’ zitten tijdens je trainingen.

Whey eiwit wordt opgenomen in een tijdsbestek van ongeveer 3 uur. Ongeveer 45 minuten na inname beginnen redelijk wat aminozuren uit het eiwit opgenomen te worden. Twintig procent van deze aminozuren is het spierbeschermende BCAA. Na 90 minuten is de piek. Rond 120 minuten begint de aanvoer van aminozuren aardig weg te zakken.

Het lijkt me ideaal om 45 minuten na inname van de whey shake te beginnen met je training. Zodoende bescherm je je spierweefsel enigszins tegen spierafbraak. Als de belasting van je trainingsprogramma niet excessief is, en je ook voldoende rust neemt, zal de inname van whey isolaat ook bij kunnen dragen aan spieropbouw.

BCAA capsules

BCAA-capsules

Net als whey eiwit kan ook een supplement met losse BCAA-aminozuren de spierafbraak bij intensieve trainingen tegengaan. Whey eiwit bevat zoals gezegd van nature 20% BCAA. Pure BCAA’s zijn dus 5 maal meer geconcentreerd. Sommige sporters combineren whey met BCAA voor een additief effect.

Antwoord:
Dus het komt er op neer dat ik voor de training whey eiwitshake moet nemen en na de training?

Antwoord:
Een shake voor de training. Na de training zou ik goed eten. Als je niet direct thuis iets kunt eten neem dan wat fruit mee (bananen zijn in dit geval het beste). Eventueel kan je daarbij nog een halve whey shake gebruiken.

Je kunt na de training overigens ook nog de Supreme Gainer overwegen als all-in-one shake. Deze bevat whey isolaat, snel opneembare koolhydraten en BCAA’s.

Maar een halve maatschep whey isolaat + fruit + eventueel wat BCAA is een uitstekend alternatief

Antwoord:
Ik zal deze overwegen. Ik wil alleen niet aankomen omdat dit een weight gainer is. Dus ik ga voor de normale whey eiwit en met de bcaa’s, die combineer ik dan.

Comments are closed.