Skip to content

Glutamine maakt gebruik citrulline overbodig?

2014 maart 30

Vraag:
Op internet vond ik een verhaal waarin wordt beweerd het lichaam zelf citrulline maakt uit glutamine. Is het een juiste conclusie dat ik dus alleen maar glutamine moet bestellen en de hele citrulline (al dan niet samen met arginine) kan skippen?

Antwoord:
Het klopt dat citrulline gemaakt wordt uit glutamine. Maar het wordt voor zover ik weet niet in die mate omgezet dat je een hoog citrulline-niveau krijgt. Dus een eventueel prestatiebevorderend effect van glutamine berust niet op verhoging van citrulline. Als glutamine echt voor hoge citrulline-niveau’s zou zorgen dan zou glutamine ook als NO-booster gebruikt worden. En dat is niet het geval.

Citrulline Ajinomoto

L-Citrulline

Antwoord:
Ik had ergens anders arginine & ornithine besteld, maar die nu geannuleerd. Maar op zoek zijnde naar wat nou de beste dosis citrulline is kom ik verschillende artikelen tegen waarin juist weer word beweerd dat citrulline alleen niet optimaal effect levert. Er word beweerd, bijvoorbeeld hier, dat juist de combinatie met arginine de beste positieve effecten geeft, mede omdat alleen een (te lage) dosis citrulline innemen vooral tot effect heeft dat het je darmen voedt.

Antwoord:
Ik kan weinig met de informatie op die pagina omdat er geen referenties bij staan. Zoals de tekst geformuleerd is, komt het ook niet echt vertrouwenwekkend over. Ik heb onlangs nog met een arts-onderzoeker gesproken die veel verstand heeft van citrulline. Hij vertelde me dat er geen reden is om arginine bij citrulline te gebruiken.

Ook over de opname door de darmen hoef je je absoluut niet druk te maken. De doseringen waarover in dit artikel gesproken wordt zijn erg laag (vanaf 200 mg). Supplementen met citrulline malaat (57% citrulline) hebben al een voelbare werking bij 2000 mg. Dus rond de 1000 mg pure citrulline heb je zeker effect. Voor ons citrulline-product raden we 1500-4500 mg per dag aan (2 tot 6 capsules).

Antwoord:
Ben eigenwijs en heb nu toch voor glutamine gekozen. Hoeveel raad je aan te nemen? Ik heb hier het A tot Z supplementenboekje van de Flex voor mijn neus liggen en daar staat in maar liefst 5 tot 10 gram ’s morgens, 30 tot 60 min voor en na het trainen en 30 tot 60 minuten voor het slapen gaan. Maf, zo’n hoge dosering van in totaal 15 tot 30 gram.

Antwoord:
We raden aan niet meer dan 1 gram glutamine per uur te nemen, en om daarmee pas te beginnen na de tweede maaltijd van de dag. Zolang je in een ‘gevoede staat’ bent (binnen twee uur na een maaltijd) kun je elk uur nog eens 1000 mg nemen als je wilt. Of dat zinvol is weet ik niet. Voor mij persoonlijk lijkt drie maal daags 1 gram glutamine heel veel te doen. Maar dat is niet voor mijn spieren maar voor mijn darmstelsel. Dat is niet helemaal in orde. Al met al voel ik me een heel stuk beter sinds ik die dosering glutamine gebruik.

Antwoord:
Ik ben zeer positief verrast over je opmerking aangaande je persoonlijke hogere glutamine-dosering en het welzijn van je darmen. Ik heb namelijk last van geïrriteerde / spastische darmen, gelukkig geen Crohn of Colitis Ulcerosa, tenminste als ik de internist mag geloven na de endoscopie die ik 2 jaar terug kreeg. Dus wellicht dat ik ook bij goed resultaat en welbevinden omhoog in de dosering ga.

Antwoord:
Mijn dosering glutamine is niet zo hoog hoor! Slechts 1 gram per keer. Meestal 3 maal per dag, soms 5 maal.

Comments are closed.