Skip to content

Havermout koken vanwege darmproblemen? Andere tips?

2013 mei 19

Vraag:
Ik gebruik al een poosje jullie havermout maar wil nu om meerdere redenen de havermout weken. De havermout is echter zo fijn dat ik me afvraag of het wel nut heeft/mogelijk is. Uiteraard heb ik het eerst zelf geprobeerd, maar ik kan geen uitsluitsel geven of het effect heeft of niet, graag jullie reactie/mening.

Oats havermeel

Bio Bulk Oats

Antwoord:
Weken om het zacht te maken zal werken. Maar omdat het zo fijn is, is de tijd die daarvoor nodig is heel kort. Als je wil weken om fytase te activeren, dan moet ik je teleurstellen. De havermout (Bio Bulk Oats) is net als alle havermout in nederland gestoomd. Het fytase enzym is door deze hittebehandeling gedeactiveerd. Je zou het misschien wel kunnen doen door wat fytase toe te voegen, bijvoorbeeld uit rauwe rogge.

Antwoord:
Bedankt voor je antwoord, ik wil inderdaad af van fytinezuur. En niet grijpen naar weer supplementen, ik heb heel veel last van mijn darmen altijd al, maar laatste tijd heel erg. Ben van alles aan het uitsluiten en havermout is nu een van de verdenkingen. Jammer dat het gestoomd is en weken geen zin heeft.

Overigens ben ik hem helemaal kwijt wat nu een goede koolhydraat bron is, want alles heeft zo zijn negatieve punten…

Antwoord:
Ik ben ook ‘darmpatient’. Ik heb jaren lopen zoeken naar een oplossing. De oplossing kwam stukje bij beetje. Wat mij verder heeft geholpen (ik heb nu weer veel energie) zijn de volgende zaken:

– Geen gluten eten
– Geen granen eten
– Geen geraffineerde suiker of honing gebruiken.
– Groenten heel gaar koken
– Geen of heel weinig kruiden en specerijen gebruiken
– Geen nachtschade groenten eten (aardappel, paprika)
– Geen zuivel gebruiken (misschien wel van schaap of geit)
– Geen fruit eten behalve de meest milde soorten (peer)

Wat dan wel?
– Veel vlees (of vis)
– Veel gestoomde groenten
– Veel leverworst
– Een paar weken lang 50 tot 100 mg zink per dag
– Kleine beetjes glutamine tussen maaltijden door (1-2 gram per keer) geeft energie aan de darmcellen.
– Citrulline (is misschien een handige argininebron voor mensen met slecht functionerende darmen)
– Eenmaal daags na mijn workout eet ik veel koolhydraten in de vorm van rijst (samen met gehakt en groenten).

Antwoord:
Ik ga deze adviezen zeker opvolgen, en kijken hoe het dan gaat. En een paar vraagjes nog:

Eigenlijk, behalve het vele vlees, is dit dus exact wat ik al heel veel doe: veel rauwe groente (is makkelijk ook ivm werk) vooral paprika en tomaat, redelijk veel fruit. Zuivel was ik wel al helemaal mee gestopt, al mis ik dat zowel qua eiwit bron als mentaal, maar ik kan er goed van af blijven. Banaan ben ik ook een grote fan van, valt dat onder “mild” ?

Ik ben whey isolaat gaan gebruiken vanwege het stoppen met zuivel om toch aan mijn eiwitten te komen, alleen uit vis/vlees heeft mijn voorkeur sowieso maar is niet te betalen, wat zou je daarin adviseren?

Die zink, glutamine en citruline zal ik sowieso bestellen, nog voorkeuren hoe en hoeveel in te nemen, of gewoon aanwijzingen op de pot volgen?

Eet je nu maar één keer per dag koolhydraaten in de vorm van rijst? Zo niet, is rijst dan de rest van de dag ook jouw koolhydraat vorm?

Antwoord:
Rauwe groentes zijn moeilijker te verteren. Vandaar dat ik het vooral gestoomd/gekookt doe. Banaan gebruik ik als hij heel rijp is, met een beetje slagroom zonder suiker. Slagroom maakt fruit minder scherp voor de darmen.

Rijst / koolhydraten inderdaad eenmaal per dag na het trainen. Dat is dan gelijk 200 tot 300 gram (ongekookt gewicht). Na het trainen is de insulinegevoeligheid van de spieren maximaal en veroorzaken de koolhydraten nauwelijks vetopslag.

Rijst mag best vaker per dag. Dat scheelt in de hoeveelheid vlees die je nodig hebt om spiermassa aan te zetten of te behouden. De geringe hoeveelheid koolhydraten (op dagbasis) is vooral omdat je zo makkelijker een laag vetpercentage kunt bereiken. Wanneer je weinig koolhydraten eet, zijn extra eiwitten een noodzaak om de spiermassa op peil te houden. Helaas zijn vlees en vis inderdaad erg duur. Het hoeft echter geen mager vlees te zijn. Gehakt en kipdrumsticks zijn prima. Zolang je het niet combineert met koolhydraten maar met groenten zijn de vetten geen dikmakers.

Glutamine: 3 maal per dag een halve theelepel.
Citrulline: 3 maal per dag 2 capsules
Zink (Natural T-Booster – 10 mg zink per capsule): tweemaal daags 1 capsule halverwege een grote maaltijd (de gember in dit supplement kan ook gunstig zijn voor de darmen).

Comments are closed.