Skip to content

Jong: niet te veel supplementen, niet te lang trainen

2014 september 24
by admin

Vraag:
Hele goede shop! Eindelijk iemand die denkt aan gezondheid.

Wat adviseren jullie me voor spierbouw? Whey isolate of whey hydrolysate? Ik wil graag een snelle eiwit en ik weet dat beide whey producten behoorlijk snel zijn, maar wat zijn de extra voordelen van de hydrolysate tegenover de isolate?

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat

Antwoord Power Supplements:
Bedankt voor je complimenten.

Wat je nodig hebt voor spieropbouw is per persoon verschillend. Kan je me antwoord geven op de volgende vragen?

– Hoe lang en zwaar ben je?
– Wat is je vetpercentage?
– Wat is je leeftijd?
– Hoe lang train je al?
– Heb je al veel progressie gemaakt?
– Hoe vaak train je en hoe vaak train je elke spiergroep?
– Hoe lang duurt een trainingssessie?
– Kan je een korte omschrijving geven van je training?

Het aminozuurprofiel van whey isolaat en whey hydrolisaat is gelijk. Het verschil zit hem in de opnamesnelheid (en de smaak, niet iedereen vindt de hydrolisaat lekker). De whey hydrolisaat kan je prima tijdens je training gebruiken. Isolaat is beter vooraf aan de training, omdat de eiwitten iets minder snel vrijkomen. Ik gebruik zelf hydrolisaat in combinatie met maltodextrine. Het gebruik van snel opneembare koolhydraten en snel opneembare eiwitten tijdens een ‘pomptraining’ is een goede manier om spiermassa te winnen.

Je moet echter geen aanleg hebben om snel dik te worden. Als je vrij mager bent, dan is de combinatie van koolhydraten + hydrolisaat + creatine tijdens de training de snelste manier om spieren op te bouwen. Uiteraard moet je ook buiten de training om goed eten. Wat je dan eet is ook weer afhankelijk van je lichaamsbouw en aanleg.

Antwoord:
Ik ben 1.74m lang en weeg 62kg. Mijn vetpercentage is niet hoog en meer aan de lage kant rond de 10%. Ik ben 15 jaar oud. Ik doe nu 8 maanden aan bb/krachttraining in combinatie met Calisthenics/Street Workout. Ik heb best wat progressie gemaakt, ben 8kg aangekomen. Ik train 2x per week borst, 1x schouder, 2x rug en 2x benen.

Ik ben er achter gekomen dat een korte maar erg intensieve training effectiever is dan een lange niet intense. Dus ze zijn nu 1 uur tot 2 uur maximaal.

Ik ben tegen creatine, en mijn ouders ook. Ik ben ervan overtuigd dat het een middel is dat je zeker in de eerste paar jaar training totaal niet nodig hebt. Ik wissel mijn trainingen af met reps en sets om genoeg nieuwe prikkels binnen te krijgen. Ik ben wel bezig met het massa aanzetten, dus ik wil groter worden.

Maltodextrine IT19

Maltodextrine

Ik eet ’s ochtends:
– 3 eieren gekookt
– 0.3l yoghurt met 10gr soja isolaat erdoor
11 uur pauze:
– whey shake met soja isolaat
13 uur pauze:
– 4 boterhammen kip-filet
Als ik uit ben van school:
– whey shake
17:30 uur:
– avondeten van moeder
19:30 uur training
– whey shake (na afloop)
Voor het slapen:
– 450-500gr kwark.

Antwoord Power Supplements:
Omdat je pas 15 jaar bent raad ik je aan zo weinig mogelijk supplementen te gebruiken. Inderdaad geen creatine. Maar je kunt ook de whey shake laten staan. Je lichaam reageert het beste op het eten van grotere hoeveelheden gewoon voedsel. Je bent waarschijnlijk nog in de lengtegroei en hebt daarvoor veel calorieën nodig. Je verbruikt nu extra energie met je training.

Eén tot twee uur intensief trainen is lang. Naar mijn idee zelfs te lang. Pas ook op met het trainen van je benen op deze leeftijd. Je hebt kans je ruggewervels overmatig te belasten. Het beste kies je voor oefeningen die de rug niet belasten zoals squatten op een been zonder gewicht.

Je voedingspatroon bevat naar mijn mening teveel eiwitten ten opzichte van koolhydraten (brood/aardappelen/rijst). Dat komt omdat je relatief weinig eet en dit aanvult met shakes. Onderschat het belang van koolhydraten niet! Ze zijn zeker voor jou heel belangrijk. Je zult beter groeien in de lengte en in spiermassa.

Antwoord:
Ik was vergeten om te zeggen wat ik in de ochtend eet aan fruit en aan boterhammen. Ik vind het erg ongemakkelijk om een bak rijst op school te gaan eten, gaat misschien wel lukken wanneer een paar vrienden van mij droog gaan trainen, kan ik daar in de pauze mee zitten eten. Ik eet ’s avond met het eten wel gigantisch veel koolhydraten. Ik weet dat mijn dieet niet perfect is, maar ik kan niet een bak met rijst en kip meenemen naar school zoals ik al zei, ik zou het wel willen. Misschien op de vervolgopleiding.

Dus de snelle whey onder de training ook geen goed idee? Hoe zou een training er uitzien voor mij als jij zou bepalen?

Antwoord Power Supplements:
Dat klinkt allemaal al beter!

Wat let je trouwens om die bak met rijst mee te nemen? Ik zat eergisteren ook met een pannetje met boekweit, rijst en gehakt op een congres. Lekker niets van aantrekken. Als je er relaxt onder kan zijn, is het best cool om dingen anders te doen.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Een whey supplement bij je training is een goede toevoeging. Op dat moment heeft whey echt een duidelijke meerwaarde boven eiwitten uit je voeding.

Je training hoeft niet anders te zijn. Hij moet naar mijn mening alleen maar korter. Houd een grens aan van 1 uur per training.

Antwoord:
Goede tips! Dan gaat me geld voortaan merendeels uit naar goed eten. Ik zal binnenkort wel die whey met maltodextrine bij je bestellen.

Ik denk datje verstand van zaken hebt maar waarom moet mijn training korter, dan kan ik nog wat leren als daar een duidelijke reden voor is.

Antwoord Power Supplements:
Trainen kost energie. Energie heb je nodig voor je lichaam dat zich nog volop aan het ontwikkelen is (lengtegroei en groei van organen). Het is bekend dat lange trainingen een disbalans kunnen veroorzaken tussen opbouwende en afbrekende hormonen. Je krijgt een slechtere verhouding tussen bijvoorbeeld cortisol (afbrekend) en testosteron (opbouwend). Zo’n disbalans kan er mogelijk voor zorgen dat je ‘normale’ groei niet optimaal verloopt.

Er is een grens aan wat je lijf aankan. Die grens kan flink verschillen tussen personen. Maar veel coaches met ervaring raden aan om 3 tot 4 dagen per week te trainen en dan niet langer dan een uur. De twee uurs trainingen zijn voor bodybuilders soms wel effectief, maar dan vooral omdat ze de afbrekende/opbouwende balans een handje helpen met doping.

Ik heb zelf ook 6 dagen in de week 2 uur per dag getraind. Dat was tussen mijn 17e en 19e jaar. Ik groeide toen niet zo goed qua spieren. En ook in de lengtegroei heb ik mijn drie broers me voorbij zien gaan. Of dat aan overtraining heeft gelegen kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Vanaf mijn 19e jaar kon ik trainen in een klein ‘krachthok’ dat 3 dagen in de week anderhalf uur open was. Gelijk groeiden mijn spieren een stuk sneller. Ook hier kan ik niet met zekerheid zeggen of de afname van trainingsvolume de reden is geweest dat ik harder ging groeien. Omdat ik zelfstandig ging wonen ging ik bijvoorbeeld ook anders eten.

Tegenwoordig vind ik 4 maal per week één tot anderhalf uur trainen wel prettig. Overigens heb ik mijn grootste progressie gemaakt over een periode van een half jaar met 5 à 6 trainingen per week van 30 minuten per stuk. Elke spiergroep trainde ik eenmaal per week met superhoge intensiteit. Ik heb er echter wel diverse blessures aan over gehouden. De trainingen waren vaak maar 1 of 2 sets. De rest was warming-up.

Antwoord:
Goede info, ik zal de trainingen maar eens opvoeren van intensiteit en dan 1 uur tot 1,5 maximaal gaan.

Oats havermeel

Bio Bulk Oats

Is dit een goed eetschema:
1. Whey met oats shake, appel, havermout, 0,3l magere yoghurt, 3 theelepels lijnzaad.
2. Spaans ommelet (5 eieren, 1 ui, 3 aardappelen)
3. Rood vlees/kip, zilvervlies rijst, 3 theelepels lijnzaad
4. Whey met oats.
5. Avondeten van moeder.
6. Bak kwark 450gr-500gr, 3 theelepels lijnzaad.
7. Onder trainingen whey hydrolysate met maltodextrine.

Dit lijkt me een stuk beter dan wat ik nu eet.

Antwoord Power Supplements:
Dat voedingsschema lijkt me prima.

Ik geef er de voorkeur aan om het eigeel in de omelet zo min mogelijk te bakken en zo min mogelijk aan de lucht bloot te stellen. Als ik een omelet bak (voor mijn dochtertje) dan is dat een spiegelei met een eidooier die intact en vloeibaar blijft. Zo blijven voedingsstoffen het beste bewaard en zal het cholesterol in het eigeel niet oxideren. Dat geoxideerd oxycholesterol zou niet zo gezond zijn. Het vloeibaar blijven van het eigeel is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat er niet teveel lucht bij komt. Een roerei of ei dat je eerst in de blender doet is de minst goede vorm omdat je dan bakt met toevoeging van lucht.

Men zegt overigens dat overmatige consumptie van eieren als snel tot allergie of overgevoeligheid kan leiden. Misschien is het verstandig niet te lang achtereen zoveel eieren per dag te eten.

Comments are closed.