Skip to content

Te slappe armen voor rug- of borsttraining: enkele tips

2014 februari 26

Vraag:
Als ik mijn borst of rug pak, dan kunnen mijn armen het gewicht bijna niet aan, het lukt wel, maar niet zo soepel als ik zou willen. Ik voel dan dat ik mijn borst of rug nog zwaarder kan pakken, alleen mijn armen trekken dat niet. Nu mijn vraag: wat zou ik hier tegen kunnen doen? Of heeft u er advies voor hoe ik het beter zou kunnen doen?

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Hier wat info:
– Ik sport vaak: 3-4 x per week, liefst 4 x. Als ik sport, dan sport ik 2 uur, en dan ben ik hard bezig.
– Geslacht: Jongen
– Leeftijd: bijna 21 jaar.
– Gewicht: 70kg
– Lengte: 1.96m

Nog een andere vraag: ik heb tegenwoordig interesse in shakes, puur om te kijken of ik dan nog harder vooruit kan, qua kracht en massa/volume. Toen kwam ik op uw webwinkel terecht en toen kwam ik dit tegen: combinatiekorting whey + caseine + gainer (klein).

Nu zit ik met een probleem, ik loop stage (continu) en ik weet niet wanneer ik de whey, caseine en/of gainer kan/moet gebruiken. Want het zijn namelijk 3 verschillende shakes, of zou ik ze bij elkaar kunnen doen (of de ene dag de whey en de andere dag de caseine enz)?

Antwoord:
Kun je me vertellen wat je voelt in je armen wanneer ze de rug- en borsttraining niet goed kunnen bijbenen? Verzuren de triceps en de biceps/brachialis voordat de borst- en rugspieren verzuren? Of zijn het bij de rug eerder de onderarmen die het opgeven? Het kan zijn dat de spieren van je armen minder rode en meer witte vezels hebben dan de borst-, rug- en schouderspieren. Ze verzuren dan sneller. Na enkele jaren intensief trainen zal dit verschil verdwijnen.

Wat je nu kunt doen is de borstspieren en de rugspieren van tevoren al vermoeien met zogenaamde isolatie-oefeningen. Dat zijn oefeningen waarbij je de borst- of rugspieren traint zonder de armbuigers en strekkers te gebruiken. Voorbeelden zijn pec flies en pec deck voor de borstspieren en diverse omgekeerde ‘shrug’ oefeningen voor de rug.

Oats havermeel

Bio Bulk Oats

Mijn favoriete shrug oefening voor de rug is als volgt: Je neemt de positie in op een dipstation alsof je parallel bar dips gaat doen. Je hangt dus met je benen in de lucht en hebt je armen gestrekt langs je lichaam (let op: niet de ellebogen ‘locken’). In plaats van nu door te zakken om een parallel bar dip te doen, laat je jezelf alleen maar vanuit de schouders naar beneden zakken. Je armen blijven gestrekt. Je schouders gaan richting je oren. Daarna duw je jezelf met de rugspieren weer naar boven. Je schouderbladen gaan bij de neerwaartse beweging uit elkaar.

Bij de opwaartse beweging trek je de schouderbladen stevig naar elkaar toe. Doe je borst bij het einde van de opwaartse beweging een beetje vooruit zodat de rugspieren maximaal kunnen samentrekken. Onderaan de neerwaartse beweging mag je de borst een beetje in laten zakken zodat de rugspieren goed op rek komen. Direct nadat je deze oefening hebt gedaan kun je door met pulldowns of optrekken. Als ik deze combinatie tot uitputting doe krijg ik een goede pomp in de lage lats (brede rugspier / latissimus dorsi).

Vooral wanneer je een isolatieoefening voor rug- en borstspieren direct opvolgt met een complexe oefening (optrekken, bankdrukken) zal de armspier niet meer de beperkende factor zijn.

Wat betreft je andere vraag over de shakes: de whey proteine kun je het beste 45 minuten voor of kort na de training gebruiken. Bij het ontbijt is dit eiwit ook goed op zijn plaats. De micellaire caseine is ideaal overdag om maaltijden een wat hoger eiwitgehalte te geven. Veel mensen gebruiken micellaire caseine ook voor het slapen gaan. De weightgainer is op zijn best wanneer je deze na je training gebruikt. De whey isolaat hoef je dan niet meer op dat moment te gebruiken.

Nog een tip gezien jouw lengte en gewicht: ga veel goede koolhydraten eten! Denk aan boekweit en havermout.

Comments are closed.