Skip to content

Wat kan ik eten/drinken tegen spierverlies bij cardio?

2013 maart 22

Vraag:
Het laatste jaar ben ik wat bezig geweest met bodybuilding. Ik hoef geen kilo’s spiergroei. Ik ben me bewust van schone, gezonde voeding, train drie à vier keer in de week en vind een goede conditie minstens even belangrijk, dus ik maak me weinig zorgen over eventueel spierverlies daardoor. Buiten de sportschool doe ik ook aan zwemmen en wielrennen. Toch heb ik het laatste jaar flink wat spieren aangezet, alsmede wat vet, wat ik er de laatste tijd goed heb afgetraind. Alles – spieropbouw en vetverbranding – volgens een gedisciplineerde werkwijze en met als extra hulp jullie eiwitten en later ook de natural fat burner.

Natural Fat Control

Natural Fat Control

Echter, gisteren ben ik geopereerd aan mijn arm. Er is op mijn bovenarm een plek van 6 centimeter doorsnede verwijderd die daar al vanaf mijn geboorte zat, samen met wat onderliggend vetweefsel. Het trainen van mijn bovenlichaam is de komende drie maanden volgens de arts uit den boze om het herstel van het littekenweefsel te voorkomen. Bovendien is me aangeraden de komende twee weken m’n lichaam sowieso rust te gunnen. Hier leg ik me bij neer, ook al zal dat door de gewenning aan dagelijks lichamelijke beweging moeilijk zijn. Nu komt de vraag: na die twee weken wil ik echter in de vorm van benentraining en cardio waarbij ik m’n bovenlichaam ontzie de sport weer op gaan pakken. Omdat de focus hierbij op wat langduriger cardio dan normaal zal liggen, zou ik jou willen vragen wat ik daarbij of voorafgaand daaraan het best kan drinken of eten.

Ik heb wel eens gelezen dat men het drinken van water met dextrose aanraad tijdens het trainen, maar ik weet niet of dit ook voor het voorkomen van spierverlies tijdens cardio opgaat. Ook het drinken van een proteïneshake voorafgaand aan de cardiosessie is een bekend devies (dit doe ik al regelmatig), maar ik vrees dat die shake z’n werking verliest als ik bijvoorbeeld eens twee uur achter elkaar op een ligfiets zit. Dus dit wellicht ook tijdens de cardio drinken?

Antwoord:
Om de vorming van littekenweefsel na de operatie te verminderen zou je misschien wat glucosamine kunnen gebruiken. Het is niet echt onderzocht maar het wordt verondersteld dat glucosamine helpt bij wondheling. Ik heb hierover een artikel gelezen waarin wetenschapper M.F. McCarthy ook noemt dat sommige chirurgen in de VS glucosamine aanbevelen na een operatie.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Wat betreft de voeding van de spieren tijdens cardio: whey isolaat wordt verteerd in ongeveer twee en een half uur tijd. Doe je twee uur cardio, dan volstaat het om een shake net voor aanvang te nemen. De eerste aminozuren uit het eiwit komen pas na zo’n 30 minuten aan, maar de behoefte aan aminozuren zal nog niet direct zo groot zijn. Bij een heel intensieve training kan je achteraf nog wel wat extra eiwitten nemen. Maar je kunt ook gewoon iets eten dat licht verteerbaar is.

Het gebruik van koolhydraten zoals dextrose werkt spiersparend. Maar als het even kan zou ik niet teveel dextrose gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar wat meer natuurlijke suikers. Bijvoorbeeld vruchtensap of honing in oplossing. Het is wel wat minder efficiënt door het relatief hoge aandeel fructose. Daarnaast kan fruitsap de tanden wat meer schaden door de aanwezigheid van fruitzuren. Als je niet heel zwaar cardio doet kan je ook prima zetmeel gebruiken als koolhydraatbron (brood bijvoorbeeld). Het gebruik van koolhydraten tijdens je cardio training zal je vetverbranding wel wat remmen.

Comments are closed.