Skip to content

Verband tussen whey en ontstaan van nierstenen?

2013 februari 18

Vraag:
Bestaat er een mogelijk verband tussen het gebruik van whey en het ontstaan van nierstenen? Bijvoorbeeld bij een te groot verbruik? Zo ja, wat is dan de juiste hoeveelheid die gebruikt kan worden zonder vorming van nierstenen? Ik loop ongeveer 50 kilometer per week.

Antwoord:
Een verband tussen een hoog eiwitdieet en nierstenen is omstreden. Er zijn studies gedaan waaruit blijkt dat gezonde mensen geen nierstenen krijgen van diëten met veel eiwit. Mogelijk zijn mensen met aanleg voor het ontwikkelen van nierstenen wel gevoelig voor eiwitconsumptie. Zij zouden extra aandacht moeten besteden aan voldoende drinken en misschien het eten van extra groenten om de ‘metabole balans’ goed te houden.

Ik sluit niet uit dat bij deze mensen het te weinig drinken een grotere rol speelt dan het eten van veel eiwitten. Toch lijkt het me ook het beste om de eiwitconsumptie binnen redelijke grenzen te houden.

Over het algemeen is de eiwitbehoefte bij duursport niet veel verhoogd. Als het extra energieverbruik door het sporten gecompenseerd wordt door het eten van extra (volwaardige) voeding, dan dekt dit gelijk de extra eiwitbehoefte. Uitzonderingen zijn bij een sterke toename van de belasting (opbouwende fase / spierpijn) en bij een dieet dat minder energie bevat dan wat verbruikt wordt (gewichtverlies). In die gevallen is een eiwitsupplement zeker een goed idee. Uiteraard moet de voeding wel gebalanceerd zijn (niet eiwitarm). Omdat veel mensen nogal ongebalanceerd eten (bijvoorbeeld boterhammen met zoet beleg, of suikerrijke ontbijtgranen), is een eiwitshake vaak een stap vooruit.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Vijftig kilometer per week hardlopen is overigens wel erg veel. Trekt je lichaam dat? Ik kan me voorstellen dat een chronisch vermoeid lichaam wel baat heeft bij een makkelijk verteerbare bron van eiwit zoals een dagelijkse whey shake. Een teveel aan shakes op een dag kan echter weer energie kosten als je lichaam een overmaat aan aminozuren moet omzetten naar suikers.

Hier nog een abstract van een wetenschappelijk artikel op Pubmed over mogelijke negatieve gezondheidseffecten van een hoog-eiwit dieet.

Antwoord:
Nu ik dit alles gelezen heb, vermoed ik sterk dat alleen te weinig drinken bij mij de oorzaak was van het ontstaan van een niersteentje. Ik ben verder kerngezond. Mijn HP consumptie bestaat uit één maatschep Pure Whey Protein ongeveer een half uur na een training. Ik train 3 keer per week.

Buiten de trainingen om gebruik ik dit niet. De hoeveelheid Pure Whey Protein kan dan haast niet de oorzaak zijn van de vorming van dat steentje.

Het artikel is erg interessant, omdat het ook informatie geeft over de calciumbehoefte en mogelijke ontkalkingen van botten. Ik had hier helemaal geen idee van. Dus, bedankt voor al je informatie.

Antwoord:
Drie maal per week een maatschep is inderdaad geen alarmerende hoeveelheid.

Ondanks een hogere calciumuitscheiding bij een hoog eiwit dieet lijkt de calciumhuishouding hier niet onder te leiden. Althans in het abstract van het artikel staat dit geschreven. Er wordt geopperd dat dit misschien komt door een betere opname van calcium uit de darmen.

Hardlopen is overigens erg goed tegen botontkalking.

Comments are closed.