Skip to content

Vitamine C in zeer hoge dosering veilig en effectief?

2014 februari 7

Vraag:
Hebben jullie ook vitamine C of ascorbinezuur per kilogram? En zo ja, wat kost die?

Antwoord:
Wij hebben een Natural Vitamin C in het assortiment. We verkopen dit product echter alleen in capsulevorm en niet als los poeder per kilogram.

Vitamine C

Natural Vitamin C

Antwoord:
Wat me opvalt is dat jullie maximaal een halve gram aanraden, terwijl Linus Pauling (Nobelprijswinnaar) tot tien gram ging, en zowel Dr. Rath als Dr. Lenkei voorstander zijn van drie tot vijf gram. Vandaar mijn belangstelling voor een grotere hoeveelheid in poedervorm.

Antwoord:
Ik ben wat huiverig voor grotere hoeveelheden concentraties anti-oxidanten omdat bij hoge concentraties in het lichaam deze als pro-oxidant kunnen gaan werken.

Zelf heb ik een onderzoek gedaan naar vrije radicaal schade onder invloed van een zonnebank. Dit was een uniek onderzoek doordat voor het eerst ‘live’ bij levende mensen vrije radicaalschade werd gemeten. We deden dit door meting van een gas in de uitademingslucht van onze proefpersonen. Het gas dat we hebben gemeten (etheen) is een maat voor de afbraak van vetten (lipide peroxidatie) door vrije radicalen. De zonnebank bracht in onze studie de vrije radicaalschade tot een niveau van zo’n 10 maal de rustwaarde. Aan het einde van de UV-bestraling liep het niveau weer snel terug naar normaal.

Daarna hebben we de meting wederom gedaan nadat de proefpersonen 2 weken lang hoge doseringen van diverse anti-oxidanten hadden gebruikt. De resultaten werden vergeleken met een placebo groep. De mensen in deze groep kregen een neppil. Wat bleek is dat de mensen die hoge doseringen anti-oxidanten hadden gekregen bijna een significante toename in lipide peroxidatie hadden. Ze waren er dus slechter aan toe.

Ik heb ook nog een meting gedaan op mezelf met een dosering van 10 gram vitamine C. Dat leek geen effect te hebben. Rond die tijd kwam er wel bericht over de toename van DNA-schade bij doseringen vitamine C vanaf 500mg (publicatie in tijdschrift Nature). Of dit een terechte vinding is geweest, kan betwijfeld worden.

Zelf ben ik voorstander van het eten van complete voeding voor het verkrijgen van de juiste anti-oxidanten. Als anti-oxidanten vul ik aan met een klein beetje natuurlijke vitamine C (meestal 250 mg per dag) af en toe wat natuurlijke gemengde tocoferolen en natuurlijke carotenoïden (luteine en zeaxanthine voor bescherming van het netvlies).

Ik denk dat een hogere dosering vitamine C niet zo snel voor problemen zal zorgen. Dit in tegenstelling tot een hogere dosering synthetische vitamine E.

Antwoord:
Hartelijk dank voor de bijzonder interessante, snelle en uitvoerige uitleg. Ik kan er volledig mee akkoord gaan dat niets boven volwaardige, gezonde voeding gaat. De vraag is wat bevat ons voedsel nog en… wat kunnen we nog opnemen.

Ik ken de Deense studie in verband met tocoferol. Het heeft een heel ander effect dan alfa-tocoferol. Wat de vitamine C betreft, is het wel uiterst eigenaardig dat Nature dit schrijft, terwijl Linus Pauling – toch een Nobelprijswinnaar – het omgekeerde beweerde. Bovendien wordt hetzelfde gezegd door Dr. Rath (cardioloog) die vaststelde dat dichtslibben van de kransarteriën verminderde door hoge doses vitamine C, terwijl statines of cholesterolverlagende medicijnen – die zo hard gepromoot en voorgeschreven worden – weinig van betekenis zijn ter preventie van hartinfarct. Ze veroorzaken integendeel nog andere en grotere problemen zoals Alzheimer en kanker. Ook Dr. Lenkei schrijft dat dieren geen hartinfarct noch kanker krijgen doordat ze zelf vitamine C aanmaken, waarvan sommige zelfs tot 15 gram!!! Zijn boek heet: “Cholesterol is niet schadelijk”. Hij beveelt hoge doses vitamine C aan.

Het is inderdaad bekend dat vitamine C zich ook als een pro-oxidant kan gedragen. Daartoe wordt het ook intraveneus ingebracht bij kankerpatiënten en… met goed resultaat. De vitamine C gedraagt zich tegenover de ontaarde cellen inderdaad als een pro-oxidant.

Ik voeg er hierbij ook links bij met de uitleg van cardioloog Dr. Rath die vitamine C sterk aanbeveelt (link 1, link 2) en Linus Pauling (link 3, link 4)  Temeer daar ons voedsel slechts 20 percent vitamines en mineralen bevat tegenover 50 jaar geleden, vanwege de teeltmethodes.

Antwoord:
Ik denk dat biologische volwaardige voeding nog net zo voedzaam is als weleer. Men moet dan wel kiezen voor bijvoorbeeld vruchten in plaats van vruchtensap, volle zuivel in plaats van magere varianten, niet alleen spiervlees eten, maar ook orgaanvlees (inclusief huid).

Daarnaast is het belangrijk dat we ook voldoende blijven eten van voedsel met een geringe caloriedichtheid. Dat wil zeggen veel groenten. Veel mensen eten weinig (ze zijn ook maar beperkt actief) en krijgen daardoor weinig mineralen en vitamines binnen.

Ik denk dat Linus Pauling een geniaal man was. Maar ook hij kan het wel eens bij het verkeerde eind hebben gehad. Hij had natuurlijk ook nog niet zoveel onderzoeksgegevens tot zijn beschikking als dat er tegenwoordig beschikbaar is.

Persoonlijk denk ik dat aderverkalking een probleem is van ontstekingen. Misschien dat die ontstekingen in combinatie met een tekort aan vitamine K2 leiden tot afzettingen in de vaatwand.

Ik heb voor wat betreft kanker de hypothese dat dit het gevolg is van twee zaken:

1) Continue aanvoer van voedsel waardoor de lichaamscellen niet overgaan tot autofagie. Autofagie is het cellulaire schoonmaaksysteem. Het komt in actie na 14 uur vasten en bij lichamelijke activiteit. Twee situaties die op veel mensen niet meer van toepassing zijn.

2) Chronische ‘low grade’ ontstekingen. Deze kunnen ontstaan door allerhande factoren, zoals stress, weinig slaap, gluten of intoleranties voor andere voedingsmiddelen, obesitas, vitamine en mineralentekort.

Het lijkt erop dat allerlei niet-essentiële plantenstoffen kunnen bijdragen aan het dempen van de ontstekingen. Flavonoïden in kruiden zoals kurkuma en dranken als groene thee en rode wijn zijn bekend om hun gunstige effecten op kanker. Mogelijk via de positieve effecten op ontstekingsprocessen.

Comments are closed.