Skip to content

Weightgainer geschikt als voedsel bij chemokuur?

2013 juni 24

Vraag:
Ik ben al een hele tijd op zoek naar een goede weightgainer. Ik zie door de bomen het bos niet meer. De gainer is bedoeld voor mijn beste maatje die nu behandeld wordt met chemokuren. Hij kan geen vast voedsel tot zich nemen (doet hem vreselijk veel pijn). Is de weightgainer van jullie hiervoor geschikt? Dit om toch wat krachtvoer binnen te krijgen?

Antwoord:
Wij hebben geen ervaring op dit gebied. Ik denk dat de oncoloog of de ziekenhuisdiëtist hier veel beter advies over kan geven. Wellicht is er speciale voeding verkrijgbaar voor mensen die een chemokuur ondergaan.

Supreme Gainer weightgainer 2000g

Supreme Gainer

Antwoord:
Ik heb dit inderdaad met de oncoloog besproken en juist op zijn advies probeer ik nu een goede weightgainer voor hem aan te schaffen. Dat raden zij ook aan.

Is jullie weightgainer goed, of moet ik vanuit het oogpunt van zijn gezondheid toch een andere aanschaffen die zijn maaltijden goed kan opvangen. En dat hij daardoor goed aansterkt. Ik hoop echt dat jullie (met veel meer ervaring als ik) mij hiermee op weg kunnen helpen.

Antwoord:
Een weightgainer (of andere sportvoeding) kan voeding nooit echt vervangen. Maar in het geval van jouw vriend is het misschien wel een goede tijdelijk oplossing. Onze weightgainer is een heel goede. Voor sporters is het een van de beste. Of de formulering geschikt is voor iemand die een chemo ondergaat durf ik niet te zeggen.

Het lijkt me dat tijdens een chemo de lever het zwaar te verduren krijgt. Misschien is het daarom het beste om kleine doseringen te nemen. De whey en de BCAA’s in onze gainer geven in korte tijd veel aminozuren af. De lever moet dat deels verwerken. Tijdens een chemokuur is dat misschien niet zo handig.

Verdraagt je vriend melk? Het eiwit in melk (80% caseine) geeft langzaam aminozuren af. Je zou de melk kunnen combineren met wat licht verteerbare koolhydraten zoals maltodextrine of wat honing. Met melk, maltodextrine/honing, (versgeperst?) vruchtensap en misschien een enkel beschuitje kom je al een heel eind. Het zou wel eens beter kunnen zijn dan een gainer.

Als je toch nog een gainer zoekt, kijk dan naar eentje met maltodextrine als bron van koolhydraten, niet teveel whey eiwit erin en zonder gekke chemische fratsen.

Comments are closed.