Skip to content

Calorieën tellen niet zo belangrijk bij eiwitshake

2013 november 7

Vraag:
Ik heb net samples besteld van de caseine eiwitpoeder en denk er over na om de vanille met stevia-variant te betellen in 2000 kg. Ik vroeg me daarbij echter af hoeveel calorieen dit per 100 gram is. Op de site zag ik dat de shakes globaal 372 calorieen per 100 gram opleveren. Ik hoop dat de stevia variant minder calorieen heeft.

Antwoord:
Het aantal calorieën is voor de stevia-variant van de caseïne is nagenoeg gelijk aan de gewone versies. Dat komt omdat de ene natuurlijke zoetstof (stevia) de andere zoetstof (sucralose) vervangt. Het zou anders zijn als de stevia suiker zou vervangen.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Bedenk echter dat calorieën tellen niet zo heel belangrijk is. Je kunt een caloriearm dieet volgen van kant-en-klaar-voeding (fabrieksvoeding) waar suiker en transvet in zit. Daarmee wordt je ondanks het calorietekort toch nog vet terwijl je spiermassa ondertussen afneemt. Daarentegen kun je ook volledig ongeraffineerd natuurlijk voedsel eten totdat je genoeg hebt en daarmee gewoon een gezond gewicht houden (vlees, eieren, fruit, groenten, noten, zaden).

Er zijn diverse wetenschappelijke publicaties die uitwijzen dat het eten van zogenaamde a-cellulaire koolhydraten de kans op overgewicht sterk doet toenemen. Volkeren die geen a-cellulaire koolhydraten eten (en geen granen overigens) kennen geen overgewicht.

A-cellulaire koolhydraten zijn de suikers en zetmelen die niet meer in hun natuurlijke ‘jasje’ zitten. Eet je fruit dan krijg je suikers binnen in celvorm (het natuurlijke jasje). Drink je vruchtensap dan is het sap uit het vruchtvlees geperst. Het wordt dan al snel een dikmaker. Vruchtensap wordt dan vergelijkbaar met frisdrank.

Op het moment dat de voeding bewerkt wordt, gaat het mis. Witmeel, kristalsuiker en zelfs vruchtensap maken dat ons lichaam geneigd is meer ontstekingen te krijgen. Die ontstekingen leiden tot veel typisch westerse aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. In combinatie met intensief sporten is het effect van a-cellulaire koolhydraten niet zo groot. Het effect wordt deels gedempt. Veel sporters gebruiken de a-cellulaire koolhydraten juist om meer spiermassa op te bouwen na een intensieve workout. Maar bij het gemiddelde activiteitenpatroon kan het lichaam dit soort voeding niet opvangen en gezond blijven.

Comments are closed.