Skip to content

Eiwitdieet: caseine geschikter dan whey

2013 oktober 18

Vraag:
Ik hou mijn gewicht op peil door koolhydraatarme voeding. Ik heb whey isolaat poeder van jullie (de lekkerste die ik ooit al gehad heb! Er volgen zeker nog bestellingen). ’s Ochtends drink ik een shake als ontbijt, in de namiddag en ’s avonds drink ik ook een shake. Ik moet zeggen ik voel me er heel goed bij.

Nu heb ik gezien op jullie site, dat de micellaire caseine aangeraden wordt voor het proteinedieet… Is dit beter voor mij dan whey isolaat? Want ik probeer mijn spieren gewoon intact te houden, niet perse op te bouwen…

Antwoord:
Waarschijnlijk zal de micellaire caseine nog wat beter werken dan de whey isolaat.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Caseine remt de honger beter doordat het langzamer verteert. Het geeft een meer stabiele insulinespiegel, wat ook bijdraagt aan een verminderd hongergevoel en een optimale vetverbranding (alhoewel de bloedsuikerspiegel bij een – extreem – koolhydraatarm dieet waarschijnlijk een minder belangrijke factor is) .

Caseine is bij uitstek geschikt om spierafbraak te remmen. Whey isolaat doet dat in iets mindere mate. Dat is meer geschikt om spierweefsel op te bouwen.

In feite kan je de meeste van de effecten van caseine ook bereiken met whey. Maar dan moet je het tweemaal vaker innemen in halve doseringen. Dan krijg je een tragere afgifte van de eiwitten en daardoor een betere werking tegen spierafbraak en een stabielere insulinespiegel. Waarschijnlijk zal met caseine het hongergevoel toch beter onderdrukt worden.

Ik denk dat als je de micellaire caseine samen met wat groenten gebruikt, dat dat de meest optimale manier is om een eiwitdieet toe te passen.

Whey eiwit heeft wel als voordeel ten opzichte van caseine dat het makkelijker verteert; sommige mensen krijgen een wat opgeblazen gevoel als ze steeds caseine nemen. Het een met het ander afwisselen is dan een optie.

Comments are closed.