Skip to content

Micellaire caseïne om vet kwijt te raken?

2013 september 16

Vraag:
Ik ben van plan om miccelar casein of pure whey protein isolate te kopen. Ik ben een jongen van 19 jaar en fitness ongeveer 2x per week.

Ik las op het internet dat eiwit ervoor zorgt dat je hongergevoel afneemt. Betekent dit dat als ik ’s ochtends een eiwit shake neem dat ik dan gedurende de dag minder trek heb? Ik wil graag namelijk een kleine hoeveelheid aan vet kwijtraken in combinatie met joggen en 2x per week fitness. Heeft het ook effect in combinatie met hardlopen?

Ik lees ook dat micellar casein shakes voor het slapen gaan gedronken (moeten) worden? Is dit beter? Of kan ik het ook ’s ochtends drinken zodat het gedurende de dag mijn hongergevoel vermindert. Vermindert dit hongergevoel aanzienlijk of is dat te verwaarlozen klein?

Ik ben dus van plan om dagelijks of eens in de 2 dagen een shake te drinken en dan na het sporten een extra shake. Is dit dan nuttig? Wat raad u als professional mij aan? Micellar casein of pure whey?

Is het mogelijk in om het in combinatie met visolie in te nemen? Heeft dit een versterkend effect?

Antwoord:
Heb je ervaring met joggen? Als je aan de zware kant bent, kan ik het niet aanraden. Het is dan een grote belasting voor je gewrichten. Fietsen zou in dat geval beter zijn.

Overigens is fitness effectiever voor afvallen dan conditietraining. Tenminste als je je benen traint met gewichten. Het vergt wel een goede instructie om beentraining veilig te kunnen uitvoeren. De beentraining hoeft niet lang te duren. Je kan bijvoorbeeld 5 maal 20 herhalingen ‘kniebuigen’. Daar ben je inclusief rust een kwartiertje mee bezig.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Ik verwacht dat het effect van dit type training op de vetverbranding op de lange termijn beter zal zijn dan telkens 45 minuten hardlopen. Het is wel zo dat er sprake zal moeten zijn van opbouw van het haltergewicht.

Maar goed, doe maar wat jou het beste bevalt. De belangrijkste factor is namelijk plezier. Je houdt het langer vol als je plezier in je training hebt! Een combinatie van beide typen training is een goede start (mits je niet gaat overbelasten).

In jouw geval zal micellaire caseïne beter zijn dan whey protein. Het remt de honger redelijk goed. Zeker als je het combineert met een maaltijd waarin wat vezels zitten (zoals uit groenten).

Het is overigens niet zo dat je vet verliest doordat je eiwitten eet/drinkt. Je valt af door minder te eten en/of door extra te sporten. De eiwitten zijn vooral effectief om ervoor te zorgen dat je geen spiermassa verliest als je gaat afvallen (wat natuurlijk heel belangrijk is). Daarbij kan caseïne het afvallen wat makkelijker maken door enigszins de honger te remmen.

Eiwitten in de plaats stellen van voeding die rijk is aan vetten en/of koolhydraten, kan overigens wel bijdragen aan het verlies van vetweefsel.

Visolie kan op de lange termijn inderdaad de lichaamssamenstelling verbeteren. Voor de lange termijn is 2 capsules per dag een goede dosering.

Afvallen kan allemaal best ingewikkeld zijn. Maak het jezelf niet te lastig. Probeer gewoon met plezier bezig te zijn. Bijtijds naar bed gaan scheelt overigens ook! Zeker als je daardoor wat langer slaapt zul je extra vet verbranden.

Wat betreft de inname van de shake: ik denk dat het goed zou zijn om deze in de ochtend of in de middag te nemen. Ik ga er daarbij van uit dat het avondeten nog redelijk wat eiwitten zal leveren in de vorm van een stukje vlees. Als dat niet het geval is, dan kun je de shake het beste ’s middags of tegen de avond nemen. Als je eenmaal per dag groenten eet, dan kun je de shake beter niet met de groenten combineren. Eet je vaker groenten (wat helpt met afvallen), dan mag je de shake wel bij groenten gebruiken.

Comments are closed.