Skip to content

Voedingstips om bodyweight/vet te verliezen

2013 oktober 18

Vraag:
Ik ben begonnen met de micellaire caseïne van jullie. Ik doe aan powerlifting en wil een paar kg bodyweight/vet kwijtraken. Is dat daarvoor geschikt?

Antwoord:
Om wat bodyweight kwijt te raken is meer nodig  dan een supplement, maar ik neem aan dat je daar als powerlifter wel het een en ander vanaf weet. Kun je wat zeggen over je voedingsschema?

Antwoord:
Hieronder mijn eetpatroon (er verandert niet veel, alleen de warme maaltijd varieert: vis(zalm), vlees (rund) of kip.

– Ontbijt: 4 volkoren sneetjes met 2 hele (gebakken eieren), 0.5L magere melk met 1 maatlepel weiproteïne en 1 banaan.
– Lunch: 500 gram magere kwark, 0.5L magere melk en 1 appel.
– Middageten: 125 gram zilvervliesrijst met 1 kipfilet van circa 250gram en wat worteltjes en tomaatjes.
– Tussendoor: 1 sinaasappel en 1 kiwi en wat worteltjes.
– Laatste maaltijd zal 0.5L magere melk zijn met micellaire caseïne, vanwege het time released karakter.

Antwoord:
Het kan lastig worden. Een low carb dieet zit er waarschijnlijk niet in voor je, want daar zal je prestatie met gewichtheffen flink onder lijden.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Daarom wat ‘kleine’ tips:

– Doe je halvarine op je brood? Als dat zo is dan kun je het beter vervangen door een (light) roomboter product. Als je er geen boter/halvarine op doet dan is dat natuurlijk calorietechnisch gezien het beste.

– Ook voor bakken en braden geldt: fabrieksoliën zijn niet goed. Ze zetten sneller aan tot opslag van lichaamsvet. Beter is roomboter of olijfolie.

– Je eitje kan je trouwens het beste als spiegelei bakken. Als je het eigeel mee opbakt, dan schijn je oxycholesterol te vormen. Dat is niet zo gezond.

– De eiwitinname bij je ontbijt kan misschien wat omlaag. Je hebt daar een maatschep whey = 27 à 28 gram eiwit, een halve liter magere melk (20 gram eiwit) en twee eieren op boord (15 gram eiwit). Dat is een fikse berg. Misschien kun je met een halve schep whey toe. Je kunt ook minderen met de magere melk. Dat scheelt in de melksuiker/lactose.

– Let op met de magere kwark. Dat staat vaak stijf van de lactose. Een bak van 500 gram levert al snel 40 gram ervan (sommige merken nog meer). Dan heb je ook nog eens een halve liter magere melk. Brengt het totaal op 60 gram lactose! Het klinkt misschien gek, maar je zou kunnen gaan voor een halfvolle kwark. Dat bevat meer vet, maar vaak ook veel minder melksuiker. Ik heb er eens een gevonden die 1,5 of 2 gram lactose bevatte. Zo ga je toch een beetje meer low carb 😉

– Het melkvet zet natuurlijk wel wat aan, maar het heeft ook positieve kanten. Melkvet bevat ook groeifactoren. Je kunt de absolute inname van de kwark eventueel wat verminderen en desgewenst aanvullen met wat micellaire caseine. Zo heb je een hoger aandeel eiwitten, minder suikers en meer vet.

– Wat supplementen betreft kun je nog Natural Fat Control proberen.

– Wat sprintjes trekken (rennen of op fiets) kan helpen om een gunstig hormonaal milieu te creëren waarbij je minder vet opslaat.

Antwoord:
Het is zeker lastig, vooral omdat ik een echte endomorf ben (van zo’n 150kg) en lastig gewicht kwijt raak.

Natural Fat Control

Natural Fat Control

Ik gebruik van halvarine om te bakken en braden en voor op het brood. Olijfolie is dus beter? Bepaald merk? In boter zitten verschillende vitamines… Ik hoef niet persé boter op mijn brood, maar krijg je dan niet minder van bepaalde vitamine’s (A/D) binnen?

Je bent wel heel erg eerlijk over minder wei nemen. Want dat betekeny dat ik langer uitkom met een pot en dus minder snel een nieuwe bestelling plaatst. Ik heb vanmorgen al wel wat minder melk gedronken, vind de wei ook gewoon erg lekker van smaak.

Welke merken kwark kun je aanbevelen? Ik gebruikte altijd die van Melkan (vrij goedkoop), maar heb laatst die van Almhof geproefd. Man, een wereld van verschil… Bij het lactoseprobleem heb ik eigenlijk niet stil gestaan. Wat zijn de gevolgen van te veel lactose?

Is het effect van die Natural Fat Control ook met eten te bereiken?

Antwoord:
De halvarines zou ik echt niet gebruiken. Het zit vol met geraffineerde ontstekingsbevorderende olie (linolzuur). Als je vitamine A en D wilt kun je eventueel druppeltjes of capsules gebruiken. Maar voor vitamine D raad ik je aan zo vaak mogelijk’s middags in de zon te gaan liggen. Liefst met veel huid blootgesteld en absoluut zonder zonnebrandcrème. Bouw het rustig op zodat je niet verbrand. Heb je elke kant 10 minuten tot een kwartiertje middagzon gegeven, dan heb je een enorme hoeveelheid vitamine D aangemaakt  (bij erg blanke huid heel voorzichtig opbouwen).

Was niet je hele lijf met zeep. De vitamine D schijnt grotendeels in het vetlaagje van je huid te zitten. Het wordt geloof ik over een periode van 48 uur opgenomen (dit moet ik nog verifiëren). Als je het vetlaagje met zeep eraf wast, ben je de D weer kwijt.

Hoge vitamine D-niveau’s zoals je van de zon krijgt, dragen bij aan een hoger testosteron niveau. Dat is gunstig voor vetverlies.

Je schrijft dat je wat kilo’s teveel hebt. Waarschijnlijk is je omzetting van testosteron naar oestrogeen daardoor aan de hoge kant (vetcellen bevatten het enzym aromatase dat hiervoor verantwoordelijk is). Er zijn aanwijzingen dat je die omzetting kan remmen door het eten van 100 gram champignons per dag (niet rauw). Minder oestrogeen is positief bij het afvallen.

Je kunt je testosteron ook wat verhogen met zink. Een goede bron van zink is leverworst. Het bevat ook de vitamine A in hoge doseringen. Eet er daarom niet teveel van.

De lactose kan lastig zijn als je wilt afvallen omdat het een behoorlijk hoeveelheid koolhydraten vertegenwoordigt. Daarnaast kan het zorgen voor gasvorming.

Ik weet niet welk merk kwark goed is. Kijk wat het aanbod is en proef er een paar. Laat de smaak en de gehaltes lactose, vet en eiwit meewegen.

Als je olijolie koopt, ga dan voor de extra vierge (eerste persing). Het merk maakt niet uit.

Wat betreft de supplementen: je kun het effect van ons Natural Fat Control-supplement ook met voeding bereiken. Eén capsule staat gelijk aan een kop groene thee, twee en een halve gram kurkuma (kun je door je rijst doen) en een half glas wijn (dat kan je misschien maar beter laten staan).

Nog een laatste tip: zorg voor voldoende slaap! Slapen helpt bij het afvallen en je herstel. Het verhoogt onder meer je testosteron.

Comments are closed.