Skip to content

Zijn veel eiwitpoeders schadelijk voor gezondheid?

2013 januari 8

Vraag:
Hebben jullie hier wel eens van gehoord ? Hier het verhaal:  whey eiwit poeder bevat talloze gevaarlijke stoffen, 1 goed alternatief. De laatste tijd heb ik me een beetje in verdiept, en blijken vele poeders eigenlijk helemaal niet zo goed te zijn als ze zich voordoen ? Nu had ik wel gezien dat jullie whey protein welke ik zelf ook gebruik in de stevia variant, ook veel van die  producten gelukkig niet bevat. Maar hoe zit het met het laatste beetje?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Zit nu echt te overwegen over te stappen op echte natuurlijke eiwit. Hoe staan jullie tegenover deze producten en is volgens jullie het verschil te verwaarlozen met de producten die jullie verkopen ? Reden voor dit is mijn zoektocht naar maximale gezondheid icm bodybuilding.

Antwoord:
Hieronder ik kort aan in hoeverre de informatie van die website correct is.

- Geraffineerde en kunstmatige suikers: zijn schadelijk voor het lichaam en kunnen leiden tot allerlei klachten en aandoeningen, zoals diabetes, zwaarlijvigheid, een verhoogd cholesterolgehalte, hoofdpijn, migraine en zelfs kanker. Ook kunnen deze zoetmakers de bloedsuikerspiegel, hormoonspiegel en zuurtegraad van het lichaam sterk ontregelen.

Kunstmatige suikers als in nieuw gesynthetiseerd worden niet gebruikt in de voedingsindustrie. Geraffineerd wel. Ik weet niet of ze de melksuiker (lactose) in wei eiwit hiertoe rekenen. De gevolgen die genoemd worden kunnen misschien toegeschreven worden aan overmatige consumptie van kristalsuiker, maar niet aan een beetje lactose van een kwalitatief normaal of goed eiwit supplement.

- Soja: bevat veel stoffen die kunnen leiden tot allergische reacties en ontstekingen. Ook zitten er fytozuren in soja, die mineralen (met name calcium, magnesium en zink) uit het lichaam onttrekken. Daarnaast bevat soja enzymremmers, en ook de schildklierfunctie wordt door soja negatief beïnvloed, wat kan leiden tot een disbalans in de hormoonhuishouding. De meeste soja is bovendien genetisch gemanipuleerd.

Pure wei eiwit supplementen bevatten geen sojaeiwit. Ze bevatten een beetje sojalecithine, maar die vetstof uit soja heeft geen verband meer met de andere eigenschappen van soja. Die zijn namelijk toe te schrijven aan het eiwit en fytinezuur.

- Eieren: zijn op zich heel gezond, maar de meeste whey proteïne bevat eieren die niet biologisch zijn. De gebruikte legbatterijeieren zitten vol hormonen en antibiotica, en de legkippen hebben een mensonwaardig leven gehad.

Wei eiwit bevat geen ei. Ik weet niet waar ze dit vandaan halen.

- Tarwegluten: veel mensen zijn allergisch of intolerant voor tarwegluten, vaak zonder dat ze het zelf weten. Een allergie of intolerantie voor gluten kan leiden tot ontstekingen, pijn, diarree, opgeblazen gevoel en/of winderigheid.

Ik heb nog geen wei eiwit supplementen gezien die tarwegluten bevatten. Er zijn wel supplementen die gepresenteerd worden als eiwitsupplement maar in feite een soort weightgainer zijn. Die bevatten soms glutenhoudende maltodextrine. De hoeveelheid gluten daarin is gelijk aan een broodkruimel. Dat deze supplementen gepresenteerd worden als eiwitsupplement is erger dan dat er gluten in zitten (zolang de gluten maar op de allergenenlijst staan)..

- Conserveringsmiddelen: zijn vaak gemaakt van niet-natuurlijk en de toxische stoffen en hebben geen enkele toegevoegde waarde voor de gezondheid. Sommige conserveringsmiddelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor het lichaam.

Als droog supplement heeft wei eiwit geen behoefte aan conserveermiddelen. Wat niet nodig is wordt niet toegevoegd.

- Inferieure proteïnes: zijn afkomstig uit de bio-industrie en worden gemaakt van dierlijke (afval)producten. Deze proteïnen zitten vaak boordevol hormonen, antibiotica en verdelgingsmiddelen. Bovendien worden deze dierlijke proteïnes tijdens het verwerkingsproces verhit op hoge temperaturen, waardoor toxische stoffen vrijkomen en de voedingswaarde, waaronder die van de aminozuren, grotendeels verloren gaat.

Er zijn enkele merken die collageenhydrolisaat ofwel fijn gelatinepoeder (een eiwit) aan wei eiwit toevoegen. Het is een goedkoop eiwit maar niet zinvol voor spieropbouw (wel voor opbouw van bindweefsel). Soms gebeurt dit zonder het op het label te vermelden (dat is fraude). Vrijwel alle wei eiwit supplementen zijn vrij van collageenhydrolisaat. De slechte eigenschappen die hier worden toegeschreven aan collageenhydrolisaat slaan nergens op.

De site die je hebt gevonden doet duidelijk aan stemmingmakerij om een supplement te promoten.

Nog geen reacties

You must be logged in to post a comment.