Skip to content

Vetten en cholesterol zijn niet altijd slecht

2013 juni 24

Vraag:
maar ik hoorde van een vriend dat als je meer vet eet je hormoonspiegel ook omhoog gaat dus ik ben nu een klein beetje vetter gaan eten. Gezien mijn leeftijd (19 jaar) kan dit toch geen kwaad omdat je het toch meteen verbrandt? Is dit goed?

Antwoord:
Meer vet betekent niet altijd meer hormoon (testosteron). Maar het klopt dat je in ieder geval een bepaalde basishoeveelheid nodig hebt.

Sommige vetten zijn echter niet zo goed wat betreft hormoonproductie. Bijvoorbeeld sojaolie en zonnebloemolie. Dit zit vaak in producten waarop bij de ingrediënten “plantaardige olie” staat vermeld. Staat het helemaal achteraan de ingrediëntenlijst (brood) dan hoef je je daar niet druk om te maken.

Vetten die goed zijn, zijn olijfolie (neem gerust een eetlepel extra virgine olijfolie als supplement) en kokosolie. Ik denk zelf dat melkvet ook prima is. Smeer gerust roomboter op je boterham en kwark mag best volle kwark zijn.

Nog een tip die verschil kan maken: als je eieren eet, eet dan ook het eigeel op. Dat bevat cholesterol. Cholesterol is de grondstof voor het maken van onder meer testosteron.

Antwoord:
Als je elke dag twee eieren eet, is het dan niet schadelijk voor de gezondheid om zoveel cholestorol binnen te krijgen? Kan ik ook een omelet ervan maken of gaan dan de vorm en functie van veel aminozuren verloren?

Antwoord:
Cholesterol uit de voeding draagt nauwelijks bij aan het cholesterolgehalte dat in de bloedbaan wordt gemeten. Daarbij is het de vraag of cholesterol kwaad kan. Aderverkalking is primair een ontstekingsprobleem. Cholesterol is (volgens critici van de ‘cholesterol hypothese’) de pleister op de wond en niet de oorzaak van de wond (aderverkalking). Een uitzondering zijn mensen die last hebben van erfelijke hypercholesteraemie.

Als je een ei bakt, verandert het cholesterol. Het wordt dan schadelijk. Daarom raad ik koken aan. Zelf neem ik eieren al meer dan 10 jaar rauw (2 per dag). Zolang er geen barst in de schaal zit zou het ei van binnen salmonellavrij moeten zijn. Althans dat beweerde mijn hoogleraar inspanningsfysiologie. En sindsdien eet ik rauwe eieren. Maar dus wel direct consumeren na het breken van de schaal!

Comments are closed.