Skip to content

whey of caseïne beter voor spierbehoud en vetverlies?

2014 februari 28

Vraag:
Ik volg op dit moment een eiwitrijk dieet en train 6 dagen in de week: 4 maal kracht en 2 maal cardio (uur hardlopen, soms 3 maal per week). Mijn doel is niet zwaarder worden, maar wel mijn spiermassa behouden/verstevigen en vet wegwerken. Ik vraag me af wat de beste oplossing is: Whey Isolaat of Micellar Casein?

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Ik zit nu op 50% eiwit, 30% koolhydraten en 20% vet. Volgende maand naar de 40%, 40%, 20% verhouding. Op dit moment gebruik ik jullie Whey in mijn dieet maar deze is bijna op. Wil een nieuwe bestelling plaatsen, maar vraag me af wat de beste keuze is.

Antwoord:
Voor spierbehoud en vetverlies is caseïne in principe de beste keuze. Als je heftige trainingen doet, is whey eiwit vooraf aan de training wel beter in staat de spierafbraak te remmen dan caseïne. Maar bij een heel hoge eiwitinname is dit verschil minder uitgesproken. Caseïne blijft dan de beste keuze.

Ik neem aan dat je voeding minder calorieën bevat dan wat je verbruikt (energiebeperkt dieet). In dat geval is caseïne ook handig omdat het je hongergevoel het beste remt.

Je voeding zou voor maximaal 35% (energieprocent) van je dagelijkse energieverbruik uit eiwit mogen bestaan. Maar als je minder voeding inneemt dan je energieverbruik, kan je voeding voor bijvoorbeeld 50% uit eiwit bestaan. Met de verbrande vetten uit je vetreserves, komt het percentuele energie-aandeel eiwitten lager uit (moet 35% of lager zijn).

Ik zou je willen aanraden eens te kijken of je je hardlooptraining in de vorm van een intervaltraining kunt doen. Dat wil zeggen dat je snellere tempo’s gaat lopen met rust tussendoor. Misschien zelfs sprints als je dat aankan. Als je flink verzuurt (en dus flink zwaar gaat ademhalen) doe je het goed. Dit werkt beter voor vetafbraak en spierbehoud dan steady state cardio. Het is misschien wel een omschakeling voor je longen, zeker bij de koudere temperaturen in de ochtend- en avonduren.

Comments are closed.