Skip to content

Spiermassa: whey hydrolisaat of whey isolaat?

2013 juli 5

Vraag:
Ten eerste mijn complimenten dat jullie de Power Supplements-productaanprijzingen onderbouwen met wetenschappelijke bron vermeldingen. Als medisch chemicus stel ik dit zeer op prijs.

Graag zou ik uw advies willen over het volgende:

Ik train minimaal 3 keer (gemiddeld 1 uur per sessie) in de week om mijn spiermassa te vergroten. Ik weeg 78.5kg en ben 1.80m lang. Slank van postuur. trainingsdoel: vergroten spiermassa. Daarnaast heb ik het idee dat mijn spijsvertering ietje langzamer word.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik eet niet op gestructureerde tijden en mijn ervaring is dat ik ook niet op gestructureerde tijden mijn shakes neem (enkel onderscheid tussen voor of na de training). Het is al een tijd geleden dat ik mijn laatste potten Power Supplements whey isolaat op heb gemaakt (julllie zijn mijn enige verkoper geweest) en ik merk dat ik zonder extra proteine toch minder spieren aanmaak (ik ben ook gemiddeld 3 kilo lichter). Wellicht komt het omdat ik ook jullie creatine niet meer neem sinds deze op is.

Mijn budget houd ik graag rond de 50-60 euro. Wat raden jullie mij aan?

Ik twijfel wat ik zal kiezen:
a) 2 kg whey isolaat + creapure
b) 1 kg whey isolaat + 1 kg whey hydrolisaat

Of raden jullie iets anders aan?

Hierbij heb ik twee vragen:
1) Op basis van bovengenoemde info denkt u dat hydrolisaat voor mij echt iets gaat toevoegen in vergelijking met whey isolaat?
2) Is hydrolisaat niet een stuk duurder dan whey isolaat aangezien deze een hoger percentage proteine heeft per 100 gram? Of heeft hydrolisaat een hogere bio-availability?

Antwoord:
Je schrijft dat je stofwisseling langzamer wordt. Als dit betekent dat je de neiging hebt dikker te worden dan moet je oppassen met whey hydrolisaat. De sterke eigenschappen van whey hydrolisaat komen vooral tot hun recht met een bodybuilding-style workout en in combinatie met snelle suikers. Als je weinig sets doet is de combinatie van snelle suikers met whey hydrolisaat misschien wat minder geschikt dan whey isolaat.

Whey hydrolisaat + suikers (dextrose / fruitsap / rijststroop / maltodextrine) zorgt voor een flinke toename van de insulinespiegel. Door een volumineus traininsgprogramma met veel complexe oefeningen wordt de insulinegevoeligheid van je spieren sterk bevordert. De afgifte van insuline zorgt dan vooral voor een toename in spiermassa en nauwelijks voor een toename in vetmassa.

De maximale toename in spiereiwitsynthese zal groter zijn met whey hydrolisaat dan met whey isolaat. Of dit uiteindelijk resulteert in meer spiermassa staat niet vast maar is wel waarschijnlijk. Praktijkervaringen met hydrolisaten met een vergelijkbare hydrolysegraad zijn positief.

Wat misschien van belang is met een hydrolisaat, is dat je al sneller na de inname ervan weer wat gaat eten. Als je een whey isolaat na je training neemt, zal deze zeker twee uur lang eiwitten afgeven. Met een hydrolisaat is de opname binnen een uur vrijwel volledig. Als je dan nog niet aan het eten bent, zal de aanvoer van aminozuren instorten. Vaak wordt hydrolisaat daarom gemixt met isolaat.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Nog wat over insulinegevoeligheid: Ik maak de insulinegevoeligheid van mijn spieren (en lever) nog beter door overdag geen koolhydraten te eten. Ik eet groenten met een beetje roomboter en vlees. Na de training begin ik dan met koolhydraten + whey hydrolisaat. Dit bevalt mij heel goed. Ook ik heb een tragere stofwisseling dan vroeger, maar op deze manier lukt het me om spiermassa (terug) te winnen terwijl mijn vetpercentage naar een niet eerder bereikt niveau daalt.

Sinds enkele trainingen gebruik ik whey hydrolisaat + suikers ook tijdens de training. Ik hoop hiermee de nu vertragende spiergroei weer een kickstart te geven. Hoe dit zal uitpakken voor het vetpercentage is nog even afwachten. De extra ingenomen koolhydraten (snelle suikers) breng ik in mindering op mijn koolhydraatrijke avondmaaltijd (ook post workout).

Als je budget de beperkende factor is, zou ik het zo afstemmen dat je in ieder geval wel creatine kunt gebruiken. Dit is naar mijn mening ‘essentieel’. Het is (nota bene) een myostatineremmer! (Ergogenics). Als ik goed in training ben gebruik ik creatine zonder onderbrekingen.

Gelukkig kost onze Creapure creatine maar zo’n €3,50 per maand! Het slaat dus geen groot gat in je budget.

De iets hogere prijs voor whey hydrolisaat versus whey isolaat, het scheelt maar een paar euro per kg, ligt aan de extra bewerking. En inderdaad bevat het ook nog eens een lager eiwitpercentage wat het nog weer een stukje duurder maakt. De opname is niet beter. Alleen sneller.

Comments are closed.